PROJEKAT UNAPREDJENJA ORALNOG ZDRAVLJA U MOZAMBIKU

Međunarodno udruženje studenata stomatologije (IADS) u saradnji sa još dve međunarodne fondacije Humble Smile Foundation i Sunshine Approach Foundation, organizuje ove godine od 05-26. septembra, projekat unapredjenja oralnog zdravlja u Mozambiku.

U realizaciji ovog projekta učestvovaće ukupno 5 studenata iz celog sveta, a jedan od 5 izabranih je i Ljubomir Mićić, student pete godine Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Mozambique

Projektom će biti obuhvaćeno 1300 školske dece i 40 nastavnika u mestima Mtola i Manjacaze. Cilj projekta je smanjenje incidencije karijesa putem pojačane promocije oralnog zdravlja. Edukacija učesnika uključuje obuku o oralnoj higijeni, obuku o ishrani, savete za redukciju upotrebe ugljenih hidrata, obuku o upotrebi fluorida.

Mozambik spada u grupu najsiromašnijih i najslabije razvijenih zemalja sveta u kojoj 55% stanovništva živi sa 1.25$ dnevno. Pristup vodi za piće ima 51% populacije ove države, a kanalizaciji samo 25% (podatak iz 2011 godine). Godine 2007-e u Mozambiku je bilo tek 159 stomatologa, to je 1 stomatolog na 135 000 stanovnika. 1997 godine učestalost karijesa kod dece bila je preko 50%. 90 od 1000 dece ne dožive svoj peti rodjendan, a oko 2 miliona dece su siročad.

Troškove boravka u Africi za ove studente entuzijaste pokrivaju organizatori projekta, dok će troškove putovanja, vize i zdravstvenog osiguranja studenti morati da pokriju sami.

Molimo zainteresovane donatore i sponzore da pomognu nasem predstavniku studentu Ljubomiru Mićiću, jednom od pet izabranih iz celog sveta da otputuje u Mozambik. Student Ljubomir Mićić planira da pored svog ličnog prisustva i pomoći u realizaciji projekta pomogne navedenom području i pokloni rukavice, maske i sredstva za dezinfekciju ruku, Ovom prilikom moli sve kolege koje imaju neku ideju u vezi sa projektom ali i potencijalne sponzore koji su zainteresovani za saradnju da kontaktiraju sa njim na telefon +381659401992 ili preko emaila ljuboo.m@gmail.com

Bazična istraživanja Bolesti zuba i endodoncija Dečja stomatologija Dental Products Implantologija Istorija stomatologije Klinički slučajevi Kompjuterizovana stomatologija Kontrola infekcije Lekovi u stomatologiji Medicinski kompromitovani pacijenti Oralna higijena Oralna i maksilofacijalna hirurgija Ortopedija vilica Osobe sa posebnim potrebama Paradontologija i oralna medicina Povrede zuba Preventivna stomatologija Stomatološka protetika Stomatološki materijali
COSMEDENT RENAMEL NANO PLUS

Povodom 35 godina od pocetka kompozitnih materijala, firma Cosmedent je proizvela...

THERMOFOTONSKI LOCK-IN IMAGING (TPLI)

Profesor masinstva i industrijskog inzenjeringa na Univerzitetu u Torontu, rekao je:”Ovaj...

ORTODONTSKI 3M INCOGNITO APPLIANCE SYSTEM

Dvodnevni 3M-ov kurs je namenjen ortodontima koji zele da nauce kako...