PRIRODNA REPARCIJA ZUBA POMOCU LEKA PROTIV ALZHEIMERA MOGLA BI DA NAPRABI REVOLUCIJU U STOMATOLOGIJI

Tim naucnika na King’s College-u u Londonu, otkrio je novi metod stimulacije obnove zivih maticnih celija iz pulpe zuba, koristeci lek koji se koristi u lecenju Alcahjmera. Polse traume, ili infekcije, pulpa moze biti otvorena ili inficirana. Za sada, stomatolozi obicno upotrebljavaju preparate na bazi kalcijum hidroksida ili na bazi silikonski cemenata da bi omogucili zastitu pulpe. Oi cementi ostaju u zubu i nikad se ne dezintegrisu, sto znaci da se nikad ne povrati normalan nivo minerala u zubu.

alzheimer

U listu Scientific Reports, naucnici sa Stomatoloskog instituta na King’s College-u u Londonu su objavili, pre nekoliko dana, studiju koja dokazuje da je moguce stimulisati maticne celije pulpe zuba i proizvesti novi dentin, i to sve na nacin koji je vrlo slican potpuno prirodnom procesu… Jedan od malih molekula koji su korisceni u ovom ispitivanju, bio je i Tideglusib, lek koji je prethodno koriscen u istrazivanjima lecenja neuroloskih poremecaja, ukljucujuci i Alchajmerovu bolest. Koristeci biorazgradive sundjere, nanose se male doze molekula glikogen sintaze kinaze (GSK-3) inhibitora u zub. Vremenom, sundjer se razgradi, a zameni ga novi dentin i tako dolazi do potpune i prirodne reparacije zuba. Ovi kolagen sundjeri su dostupni u prodaji i klinicki odobreni.

Profesor Paul Sharpe sa King’s College-u u Londonu, rekao je:”Jednostavnost naseg proizvoda cini ga idealnim za tretman velikih kaviteta, tako sto omogucava i zastitu pulpe i restauraciju dentina.”

Vise o svemu mozete procitati OVDE.

Bazična istraživanja Bolesti zuba i endodoncija Dečja stomatologija Dental Products Implantologija Istorija stomatologije Klinički slučajevi Kompjuterizovana stomatologija Kontrola infekcije Lekovi u stomatologiji Medicinski kompromitovani pacijenti Oralna higijena Oralna i maksilofacijalna hirurgija Ortopedija vilica Osobe sa posebnim potrebama Paradontologija i oralna medicina Povrede zuba Preventivna stomatologija Stomatološka protetika Stomatološki materijali
COSMEDENT RENAMEL NANO PLUS

Povodom 35 godina od pocetka kompozitnih materijala, firma Cosmedent je proizvela...

THERMOFOTONSKI LOCK-IN IMAGING (TPLI)

Profesor masinstva i industrijskog inzenjeringa na Univerzitetu u Torontu, rekao je:”Ovaj...

ORTODONTSKI 3M INCOGNITO APPLIANCE SYSTEM

Dvodnevni 3M-ov kurs je namenjen ortodontima koji zele da nauce kako...