KAKO OSTATI MIRAN I RADITI POD STRESOM

Kako ostati miran i raditi pod stresom

Autor: Andreas von der Heydt

Head of Kindle Content at Amazon

Zamislite da ne uspevate da postignete zadatu mesečnu količinu prodaje, da nećete potpisati krucijalni ugovor u zadatom roku, da ste zaboravili da odgovorite na hitno pitanje jednog od vaših najboljih klijenata, da vas je šef zvao tri puta u poslednja dva sata da bi dobio od vas super hitnu analizu za sastanak njegovog odbora ili je nešto pošlo naopako što je ozbiljno ugrozilo vaš biznis i možda utiče i na druge deoničare.

U današnjem svetu biznisa koji se brzo menja i koji je jako kompleksan, ovo se sve moze vrlo lako dogoditi. Talentovana mlada menadžerka koju sam obučavao, mi je pre nekoliko nedelja rekla da je upravo propustila poslednji rok za lansiranje važnog proizvoda. Ona i njen tim su radili mesecima da bi pripremili „perfektnu“ promociju ali nisu uspeli da završe na vreme jer njihov dostavljač nije ispoštovao svoje obaveze u poslednjem trenutku. Svi su bili jako razočarani i isfrustrirani, ipak nisu želeli da odustanu i nisu trošili vreme, vrlo brzo su se opet podigli na noge, svi su bili zauzeti radeći vrlo očigledno bilo šta i bilo kako. Sada kad pogleda unazad ona priznaje da mnoge od tih aktivnosti nisu imale nikakvog smisla.

SINDROM OBEZGLAVLJENE KOKOŠKE

Prijateljica mi je opisala te dane kao period kolektivne dezorjentacije i nekoordinisane hiperaktivnosti. Za nju to je bilo potpuno novo iskustvo. Pošto su je njeni menadžeri gurali da donese rezultate odmah, izgubila je sebi svojstvenu impresivnu sposobnost da vidi veću sliku. „Zaboravila“ je da posmatra, da analizira status quo, i da mirno razgovara sa svojim timom o mogućim rešenjima. Umesto toga, unervozila se i vise je razmišljala o tome šta će njen šef misliti o njoj nego kako da sa svojim timom napravi nacrt solidnog alternativnog plana.

Patila je od onoga što ja zovem sindrom obezglavljene kokoške. Jeste li ikad videli obezglavljenu kokoš kako skače unaokolo i klepeće krilima, kao da traži svoju izgubljenu glavu? Moja prijateljica se ponašala upravo tako.

Upala je u sindrom obezglavljene kokoške a da to nije ni primetila.

Okupirala ju je trenutna situacija, ona i njen tim su pravili sve više i više spiskova šta sve treba da se uradi, započinjali su nekoordinisane inicijative i proizveli rascep između različitih timova i menadžmenta. Sve to sa najboljim namerama, ali ipak, nažalost, nisu prosto seli mirno i pokušali da razmisle o problemu.

 

Strategije za očuvanje prisebnosti pod stresom

Najvazniji zadatak svakog menadžera u stresnoj situaciji, pod velikim pritiskom i u vrlo zahtevnim situacijama jeste da ostane miran i staložen. Kao prvo nije uopšte bitno pronaći brza rešenja. Bitno je izbeći haos, stabilizovati situaciju i vratiti samopouzdanje u organizaciju. I tek posle toga mogu se tražiti adekvatna rešenja. Postoje dva mehanizma koja meni pomažu da zaobidjem rukovođenje pod stresom i da ostanem miran i staložen u kriznim i kritičnim situacijama. Imaju direktan koncept a uz dobru volju i vežbu i direktnu izvedbu:

START mehanizam – Ovo je preventivni koncept, njegovo poznavanje i primena pomažu smanjenju rizika upadanja u sindrom obezglavljene kokoške.

SWITCH mehanizam – Kada se nadjete u situaciji da počinjete da gubite glavu, bolje vam je da ovo vežbate da biste ostali hladne glave i na pravom putu.

START MEHANIZAM

Ako koristite ovaj mehanizam onda značajno smanjujete rizik upadanja u situacije u kojima možete izgubiti i kontrolu i glavu.

SStand up – ustani, isprsi se

Ustani i kaži šta misliš, objasni svoju strategiju i plan. Ne dozvoli drugima da te guraju unaokolo. Nemoj se plašiti da se usprotiviš, posebno ako ti je već puna čaša.

T – Trust – poverenje

Imaj poverenja u sebe i u druge

A – Actionate – deluj

Praktično otpočni svoju strategiju i svoje planove. Povuci se ako bude bilo neophodno. Eliminiši sve što te ometa, kao nepotrebne sastanke, telefonske pozive, itd.

R – Respond – odgovori

Budi dostupan za komunikaciju i odgovoran. Redovno o svemu obaveštavaj svoje menadžere, kolege i deoničare (investitore) i pitaj za njihovo misljenje. Ako ti je potrebna pomoć slobodno je zatraži.

T – Take It Easy – opušteno

Nemoj sebe i svoje poslove da uzimaš preozbiljno. Svi smo mi zamenljivi. Nemoj da se prepuštaš stresu i anksioznosti – bez obzira koliko teško sve postižeš ili koliko si teško zabrljao. Opusti se.

 

SWITCH MEHANIZAM

Jednom kada se nađeš u dubokim i nepoznatim vodama, primena ove metode će ti pomoći da ostaneš miran i razložan.

S – STOP

Prestani da juriš svoj rep. Sedi. Ne miči.

W – wait –  čekaj

Budi siguran da obezbediš sebi koliko god ti je potrebno vremena za odmor.

I – Inhale – udahni

Udahni i diši. To će ti pročistiti glavu. To ce da uravnoteži analitičke procese u glavi sa tvojim emocijama i instinktima.

T – think – misli

Posmatraj situaciju u kojoj se nalazis. Pokusaj da razumeš glavne razloge i međusobne zavisnosti. Važno: Obezbedi sebi uvek više vremena nego što si mislio da će ti trebati.

C – calculate – računaj

Računaj i planiraj. Postavi sebi i svome timu jasne ciljeve. Razloži ih u mesečne, nedeljne i dnevne ciljeve. Treba da budu pametni i mudri (SMART):

         S – specific – određeni

         M – measurable – merljivi

         A – actionable – izvodljivi

         R – realistic – realni

         T – time-bound – uvremenjeni

H – Head and Proceed – započni i nastavi

Jednom kada imaš jasan plan i ciljeve, i samo tad, pokreni se i kreni u izvršavanje.

ZAKLJUČAK:

Svi mi znamo da što vise žurimo, veće su šanse da ćemo pasti. Ali ipak to često činimo svesno ili nesvesno. Posledično proizvodimo više štete, započinjemo nepotrebne aktivnosti, prenosimo previše stresa na saradnike koji počinju da se osećaju neprijatno, i možemo da propustimo da zapazimo istinske probleme ili dobre prilike da se popravimo.

Andreas von der Heydt je direktor sadrzaja Kindle na Amazon vebsajtu u Nemačkoj. Pre toga je bio na mnogim visokim menadžerskim pozicijama u Amazon-u i L’Oreal-u. On je ekspert za rukovođenje i predavač za menadžment. Takodđe, osnovao je i Consumer Goods Club. Andreas je živeo i radio u Evropi, Australiji, SAD i Aziji.

Clanak mozete procitati i ovde: http://www.peoplepuzzles.co.uk/news-views/entry/how-to-keep-from-losing-your-head-and-stay-calm-under-pressure

 

 

 

Bazična istraživanja Bolesti zuba i endodoncija Dečja stomatologija Dental Products Implantologija Istorija stomatologije Klinički slučajevi Kompjuterizovana stomatologija Kontrola infekcije Lekovi u stomatologiji Medicinski kompromitovani pacijenti Oralna higijena Oralna i maksilofacijalna hirurgija Ortopedija vilica Osobe sa posebnim potrebama Paradontologija i oralna medicina Povrede zuba Preventivna stomatologija Stomatološka protetika Stomatološki materijali
COSMEDENT RENAMEL NANO PLUS

Povodom 35 godina od pocetka kompozitnih materijala, firma Cosmedent je proizvela...

THERMOFOTONSKI LOCK-IN IMAGING (TPLI)

Profesor masinstva i industrijskog inzenjeringa na Univerzitetu u Torontu, rekao je:”Ovaj...

ORTODONTSKI 3M INCOGNITO APPLIANCE SYSTEM

Dvodnevni 3M-ov kurs je namenjen ortodontima koji zele da nauce kako...