Naučni simpozijum „Prevencija i terapija razvojnih i stečenih defekata zubne strukture“

 

U organizaciji Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Klinike za dečju i preventivnu stomatologiju, Udruženja dečijih i preventivnih stomatologa Srbije, Evropske akademije za dečju stomatologiju „Hermes“ projekat i Sekcije za dečju i preventivnu stomatologiju SLD-a, dana 17 oktobra 2009. godine pred oko 1000 učesnika u Sava Centru, održan je Simpozijum kontinuirane edukacije sa međunarodnim učešćem pod nazivom „Prevencija i terapija razvojnih i stečenih defekata zubne strukture“.

Predavanja su održali doc. dr Vesna Živojinović (Uloga pljuvačke u prevenciji karijesa i erozije zuba), prof. dr Mirjana Ivanović(Protokol o primeni fluorida), prof. dr Momir Carević (Protokol o promociji oralnog zdravlja), prof. dr Dejan Marković (Protokol o zalivanju fisura), prof. dr Zoran Vuličević (Protokol o primeni zdravstveno vaspitnih sredstava). Na skupu su osim naših eminentnih profesora predavanja održali i dr Nick Lygidakis (Grčka); predsednik Evropske akademije za dečju stomatologiju iprof. dr Jack Toumba (Velika Britanija); član upravnog odbora EAPD. Dr Lygidakis je govorio o razvojnim anomalijama zuba (anomalije tokom nicanja i eksfolijacije); etiologiji, dijagnostici te mogućnostima terapije razvojnih defekata gleđi, dok je Prof. Toumba izložio predavanje vezano za erozije zuba (etiologija, patogeneza, dijagnostika, terapija) i Efikasnost primene pasti za zube sa fluoridima u prevenciji i kontroli karijesa i erozija zuba (2009 EAPD fluoride guidelines).

Značaj ovog skupa ogleda se u prezentaciji Protokola u stomatologiji (Protokol o promociji oralnog zdravlja, Protokol za primenu fluorida i Protokol o zalivanju fisura). Istovremeno su svim učesnicima podeljeni i prezentovani Protokoli.

Gosti iz Velike Britanije i Grčke su izložili mogućnost akreditacije naše specijalizacije iz specijalističke grane Preventivna i dečja stomatologija od strane Evropske akademije za dečju stomatologiju. Naime, u Evropi je akreditovano ukupno sedam specijalističkih programa u sedam zemalja, a interesantno je napomenuti da bi naš program mogao da bude osmi. Predavači iz inostranstva su Beograd napustili sa pozitivnim utiscima o postojećem Nastavnom planu i programu nastave koja se sprovodi na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu u okviru specijalističke grane preventivna i dečja stomatologija.

Bazična istraživanja Bolesti zuba i endodoncija Dečja stomatologija Dental Products Implantologija Istorija stomatologije Klinički slučajevi Kompjuterizovana stomatologija Kontrola infekcije Lekovi u stomatologiji Medicinski kompromitovani pacijenti Oralna higijena Oralna i maksilofacijalna hirurgija Ortopedija vilica Osobe sa posebnim potrebama Paradontologija i oralna medicina Povrede zuba Preventivna stomatologija Stomatološka protetika Stomatološki materijali
COSMEDENT RENAMEL NANO PLUS

Povodom 35 godina od pocetka kompozitnih materijala, firma Cosmedent je proizvela...

THERMOFOTONSKI LOCK-IN IMAGING (TPLI)

Profesor masinstva i industrijskog inzenjeringa na Univerzitetu u Torontu, rekao je:”Ovaj...

ORTODONTSKI 3M INCOGNITO APPLIANCE SYSTEM

Dvodnevni 3M-ov kurs je namenjen ortodontima koji zele da nauce kako...