Studija koja dokazuje da pusenje opasno ugrozava oralni mikrobiom

Promene oralnog mikrobioma mogu dovesti do povecanja rizika za razna oboljenja. Nova istrazivanja na NYU Langone Medical Center i The Laura and Isaac Perlmutter Cancer Center, pokazuju da pusenje ozbiljno ugrozava oralni mikrobiom koji predstavlja mesavinu 600 bakterijskih vrsta u ustima coveka.

Naucnici, koji su radili na ovom istrazivanju, kazu da je njihova analiza najsveobuhvatnija do danas, i da istrazuje uticaj pusenja na sastav i delovanje bakterijskih vrsta u covekovim ustima, koristeci precizne geneticke testove.

Procena naucnika je da je vise od 3/4 karcinoma usne duplje vezano za pusenje, ali ostaje da se vidi da li promene mikrobioma vezane za pusenje doprinose ovom riziku. “Nasa studija je prva koja navodi da pusenje ima ogroman uticaj na oralni mikrobiom”, kaze epidemiolog  Jiyoung Ahn, PhD.

“Ipak, dodatna istrazivanja su neophodna da bi se dokazalo da ove promene oslabljuju odbarnu tela od hemikalija iz duvanskog dima koje izazivaju pojavu karcinoma ili pojavu drugih bolesti u ustima, plucima ili crevima.” kaze Ahn, vanredni profesor na NYU Langone i saradnik direktora epidemioloskih nauka u Laura and Isaac Perlmutter Cancer Center.

Vazno je napomenuti da je u studiji utvrdjeno da se oralni mikrobiom ljudi koji puse razlikuje znacajno od oralnog mikrobioma onih koji ne puse ili koji su ostavili pusenje. 150 vrsta bakterija su pokazale ubrzano razmnozavanje u ustima pusaca, a 70 vrsta bakterija su se razmnozavale sporije. Na primer, pusaci su imali relativno manje proteobakterija od nepusaca, a ove bakterije razlazu toksicne materije koje se nalaze u duvanskom dimu. Takodje, pusaci su imali 10% vise streptokoka, za koje se zna da izazivaju karijes. 

Jedan od istrazivaca, Brandilyn Peters, PhD, upozorava da ovom studijom jos nije precizno utvrdjeno koliko dugo treba bivsim pusacima da ponovo povrate balansiran oralni mikrobiom, nove studije ce se baviti ovim pitanjem. U narednim studijama, ovaj tim ce se baviti istrazivanjem – kako izmene oralnog mikrobioma uticu na pojavu razlicitih karcinoma usne duplje kao i pojavu karcinoma u drugim delovima tela. Vise o ovom istrazivanju mozete saznati OVDE.

 

 

Bazična istraživanja Bolesti zuba i endodoncija Dečja stomatologija Dental Products Implantologija Istorija stomatologije Klinički slučajevi Kompjuterizovana stomatologija Kontrola infekcije Lekovi u stomatologiji Medicinski kompromitovani pacijenti Oralna higijena Oralna i maksilofacijalna hirurgija Ortopedija vilica Osobe sa posebnim potrebama Paradontologija i oralna medicina Povrede zuba Preventivna stomatologija Stomatološka protetika Stomatološki materijali
COSMEDENT RENAMEL NANO PLUS

Povodom 35 godina od pocetka kompozitnih materijala, firma Cosmedent je proizvela...

THERMOFOTONSKI LOCK-IN IMAGING (TPLI)

Profesor masinstva i industrijskog inzenjeringa na Univerzitetu u Torontu, rekao je:”Ovaj...

ORTODONTSKI 3M INCOGNITO APPLIANCE SYSTEM

Dvodnevni 3M-ov kurs je namenjen ortodontima koji zele da nauce kako...