NAUCNICI SA TPU RAZVILI BIOAKTIVNO JEDINJENJE KOJE STIMULISE PROCES OSEOINTEGRACIJE

Oseointegracija, odnosno biointegritet implantata zasniva se na pretpostavci da će se posle ugradnje, procesima remodelacije kosti i osteogeneze, implantati integrisati u koštanom tkivu i preuzeti funkcionalno opterećenje protetske nadoknade.

implanttt

Svi, medjutim, znamo da ponekad moze doci i do odbacivanja implantata. To je u osnovi posledica reakcije imunog sistema koji detetktuje strano telo, izaziva zapaljensku reakciju koja preko niza sledstvenih reakcija dovodi do konacnog odbacivanja implantata.

Mladi fizicari sa Tomsk Politehnickog Univerziteta u Rusiji, potrudili su se da rese ovaj problem prekricajuci implantat bioaktivnim jedinjenjem koje je analog za citokin interleukin 4. Ovo jedinjenje je u mogucnosti da kontrolise ponasanje makrofaga iz organizma, preusmeravajuci njihovu aktivnost na stimulisanje procesa zarastanja umesto odbacivanja implantata.

Ovaj materijal je takodje pogodan i za prekrivanje velikih titanijumskih implantata koje se koriste u ortopedskoj hirurgiji za nadoknadjivanje kostiju ruku ili nogu. Za ovaj projekat mladi fizicari su dobili zlatnu medalju na RusBioTech international exhibition in 2016 i podrsku od Russian Foundation for Basic Research. Vise o svemu mozete procitati OVDE.

Bazična istraživanja Bolesti zuba i endodoncija Dečja stomatologija Dental Products Implantologija Istorija stomatologije Klinički slučajevi Kompjuterizovana stomatologija Kontrola infekcije Lekovi u stomatologiji Medicinski kompromitovani pacijenti Oralna higijena Oralna i maksilofacijalna hirurgija Ortopedija vilica Osobe sa posebnim potrebama Paradontologija i oralna medicina Povrede zuba Preventivna stomatologija Stomatološka protetika Stomatološki materijali
COSMEDENT RENAMEL NANO PLUS

Povodom 35 godina od pocetka kompozitnih materijala, firma Cosmedent je proizvela...

THERMOFOTONSKI LOCK-IN IMAGING (TPLI)

Profesor masinstva i industrijskog inzenjeringa na Univerzitetu u Torontu, rekao je:”Ovaj...

ORTODONTSKI 3M INCOGNITO APPLIANCE SYSTEM

Dvodnevni 3M-ov kurs je namenjen ortodontima koji zele da nauce kako...