STOMATOLOGIJA I DIABETES

Na danasnji dan pre 125 godina rodjen je Frederick Banting, dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu (1923.), bio je na celu tima koji je za relativno kratko vreme (dve godine) izmislio nacin na koji je moguce izvrsiti proizvodnju insulina.

diabetes-1724617_1920

Diabetes tip II se javlja u 85-90% dijabetiacara i karakterise se smanjenom reakcijom ciljnih tkiva na normalni nivo insulina u krvi. Ovo je jedna od najcescih hronicnih bolesti danasnjice. Diabetes tip I, se javlja kod preostalih 10% dijabeticara i u pitanju je autoimuna bolest kod koje beta celije pankreasa proizvode malo ili nimalo insulina. Oralne manifestacije nekontrolisanog dijabetesa ukljucuju: kserostomiju, osecaj peckanja u ustima, produzeno zarastanje rane, povecanu ncidenciju i tezinu infekcije, sekundarne infekcije sa kandidijazom, gongivitis, i uvecanje parotidnih pljuvacnih zlezda. Najveci broj pacijenata koji dolaze kod stomatologa, a boluju od dijabetese, ipak drze bolest pod kontrolom uz pomoc terapije. Svejedno, postoje odredjene mere opreza koje je potrebno primeniti prilikom rada sa dijabeticarima. Vise o tome procitajte OVDE.

Bazična istraživanja Bolesti zuba i endodoncija Dečja stomatologija Dental Products Implantologija Istorija stomatologije Klinički slučajevi Kompjuterizovana stomatologija Kontrola infekcije Lekovi u stomatologiji Medicinski kompromitovani pacijenti Oralna higijena Oralna i maksilofacijalna hirurgija Ortopedija vilica Osobe sa posebnim potrebama Paradontologija i oralna medicina Povrede zuba Preventivna stomatologija Stomatološka protetika Stomatološki materijali
COSMEDENT RENAMEL NANO PLUS

Povodom 35 godina od pocetka kompozitnih materijala, firma Cosmedent je proizvela...

THERMOFOTONSKI LOCK-IN IMAGING (TPLI)

Profesor masinstva i industrijskog inzenjeringa na Univerzitetu u Torontu, rekao je:”Ovaj...

ORTODONTSKI 3M INCOGNITO APPLIANCE SYSTEM

Dvodnevni 3M-ov kurs je namenjen ortodontima koji zele da nauce kako...