FUSOBACTERIUM IZ USTA UBRZAVA RAST KOLOREKTALNIH TUMORA

Naucnici sa Stomatoloskog fakulteta Hadasa na Hebrejskom Univerzitetu u Izraelu, otkrili su da fusobacterium koji se najcesce nalazi u ustima, koristi krvotok da stigne do kolorektalnih tumora.

rubiks-cube-1443868_1280

A onda Fap2 protein koji se nalazi na povrsini fusobacteriuma, prepoznaje secer Gal-GalNac koji se nalazi na povrsini celija kolorektalnih tumora i na taj nacin vezuje ovu bakteriju za celije tumora. Ako se ima u vidu saznanje iz skorijih studija da Fap2 protein znacajno smanjuje mogucnost imunih celija domacina da uniste celije tumora, onda to znaci da fusobacterium, zapravo ubrzava razvoj kolorektalnih tumora. Ovo i moglo da znaci da bi lekovi koji bi inhibirali ili Fap2 ili Gal-GalNac mogli mozda da uspore razvoj ovih tumora. Vise o svemu procitajte OVDE. I OVDE.

Bazična istraživanja Bolesti zuba i endodoncija Dečja stomatologija Dental Products Implantologija Istorija stomatologije Klinički slučajevi Kompjuterizovana stomatologija Kontrola infekcije Lekovi u stomatologiji Medicinski kompromitovani pacijenti Oralna higijena Oralna i maksilofacijalna hirurgija Ortopedija vilica Osobe sa posebnim potrebama Paradontologija i oralna medicina Povrede zuba Preventivna stomatologija Stomatološka protetika Stomatološki materijali
COSMEDENT RENAMEL NANO PLUS

Povodom 35 godina od pocetka kompozitnih materijala, firma Cosmedent je proizvela...

THERMOFOTONSKI LOCK-IN IMAGING (TPLI)

Profesor masinstva i industrijskog inzenjeringa na Univerzitetu u Torontu, rekao je:”Ovaj...

ORTODONTSKI 3M INCOGNITO APPLIANCE SYSTEM

Dvodnevni 3M-ov kurs je namenjen ortodontima koji zele da nauce kako...