Lupe u stomatologiji

60-80% stomatologa u nekom trenutku svoje karijere pocinje da pati od hronicnih bolova u ledjima koji su posledica loseg drzanja tokom obavljanja stomatoloskih procedura. Lupe omogucavaju stomatologu jasno i pregledno radno polje uz istovremeno pravilno, idealno drzanje.

Najcesce se koriste lupe sa uvelicanjem od 2.5x, a one omogucavaju jasan napredak kako u dijagnostici tako i u preciznosti izvodjenja procedura. Ovaj napredak se narocito dobro uocava kod vec iskusnih klinicara, dok je kod studenata ili jako mladih doktora, koji su jos u pocetnim fazama ucenja, napredak uocljiv ali manje drastican.

Postoje dve vrste lupa koje se koriste u stomatologiji:

1. Lupe koje su fiksirane na staklima samih naocara i ne mogu se pomeriti.

One se prave individualno, za svakog stomatologa posebno i precizno odgovaraju njegovim licnim potrebama (dioptrija, razmak zenica i zeljeno uvelicanje). Daju sire vidno polje (lupe su blize oku), lakse su i skuplje.

2. Lupe koje su vezane posebnim mehanizmom za okvir naocara, tako da se mogu podici 

Prednost im je sto se mogu ukloniti/podici dok npr. razgovaramo sa pacijentom. Jeftinije su, lakse se dodaju na vec postojeci okvir za naocare, ali su teze i imaju uze vidno polje.

Da bi se stomatolog navikao na rad sa lupama, potrebno je neko vreme. Standardno uvelicanje koje se preporucuje za stomatologiju je 2.5x, medjutim stomatolozi koji koriste lupe obicno, vremenom, postepeno povecavaju uvelicanje pod kojim rade. S obzirom da su dobre lupe poprilicno skupe, preporuka bi bila, ako mozete da “podneste” uvelicanje od 3.5x, da odmah kupite ovakve lupe. Probajte da se dogovorite sa trgovcima da vam daju lupe na probu na dve-tri nedelje, ovo se smatra potpuno korektnim zahtevom (bar u inostranstvu), jer lupe ne prijaju svakome, a s druge strane postoje oni koji kad ih jednom probaju, vise ne zele da rade bez njih.

Sto se tice sirine vidnog polja – sto je ono vece. lakse cete baratati instrumentima, lakse cete se prebacivati na gledanje “golim okom” i oko ce se manje zamarati… Za lupe sa uvelicanjem od 2.5x, dobra sirina vidnog polja bi bilo oko 10cm.

Naravno, vrlo je vazno da lupe imaju i visoku rezoluciju. Najbolje bi bilo iskombinovati  siroko radno polje i visoku rezoluciju (i ovo su dve najvaznije karakteristike lupa), ali ako to nije moguce, treba imati u vidu da je visoka rezolucija ipak vaznija.

Sledeca bitna karakteristika je tezina (da ne biste dobili glavobolju), i zato ih je jako vazno probati pre nego sto ih kupite.

Dubina vidnog polja je rastojanje u okviru kog ce zub ostati u fokusu. To bi znacilo da kad gledate zub sa lupama koje imaju dubinu vidnog polja od 10cm, vi mozete da se pomerite 5cm napred ili nazad, a da zub i dalje ostane u fokusu.

Takodje, ako su lupe postavljene pod dobrim uglom – stomatolog nece morati da savija vrat ili ledja tokom rada.

Sto se dizajna tice, novije lupe su, naravno i lepse ali sto je vaznije izradjuju se od laganih materijala (kao sto je, recimo, plastika) koji omogucavaju udobniji rad. 

 

Bazična istraživanja Bolesti zuba i endodoncija Dečja stomatologija Dental Products Implantologija Istorija stomatologije Klinički slučajevi Kompjuterizovana stomatologija Kontrola infekcije Lekovi u stomatologiji Medicinski kompromitovani pacijenti Oralna higijena Oralna i maksilofacijalna hirurgija Ortopedija vilica Osobe sa posebnim potrebama Paradontologija i oralna medicina Povrede zuba Preventivna stomatologija Stomatološka protetika Stomatološki materijali
COSMEDENT RENAMEL NANO PLUS

Povodom 35 godina od pocetka kompozitnih materijala, firma Cosmedent je proizvela...

THERMOFOTONSKI LOCK-IN IMAGING (TPLI)

Profesor masinstva i industrijskog inzenjeringa na Univerzitetu u Torontu, rekao je:”Ovaj...

ORTODONTSKI 3M INCOGNITO APPLIANCE SYSTEM

Dvodnevni 3M-ov kurs je namenjen ortodontima koji zele da nauce kako...