FDA NAREDILA UKLANJANJE ANTIBAKTERIJSKIH SASTOJAKA IZ SAPUNA ZA SIROKU UPOTREBU

Bolje ikad nego nikad! Udruzenje potrosaca u SAD je podnelo zahtev za uklanjanje triklozana iz sapuna jos davne, davne 1974. godine. Drugog septembra ove, 2016. godine, FDA je konacno naredila prekid prodaje antibakterijskih sapuna za siroku upotrebu.

Ovo je ucinjeno iz dva razloga. Prvi razlog je sto proizvodjaci nisu uspeli da dokazu da postoje bilo kakve prednosti ovakvih sapuna u odnosu na obicne sapune. Drugi razlog je taj sto antibakterijski sapuni sadrze cak 19 supstanci koje mogu biti opsane za organizam, od kojih su najopasniji triklozan i triklokarban koji remete funkcionisanje endokrinog sistema, dovode do poremecaja lucenja estrogena i testosterona kao i do poremecaja rada tireoidne zlezde.

detergenthands

Jos 2011-te godine, pet godina pre zvanicne odluke FDA, kompanija Palmolive-Colgate je uklonila triklozan iz svojih sapuna, ali ga je ostavila u najbolje prodavanoj pasti za zube Colgate Total.

U izvestaju FDA ne vidi se jasno da li ce se triklozan i dalje upotrebljavati u Colgate Total pasti za zube, koja se reklamira kao najefikasnija pasta za sprecavanje gingivitisa.

Dakle, koji moze biti razlog za ovoliko odugovlacenje od 42 godine, zabrane upotrebe triklozana u sredstvima za licnu higijenu siroke potrosnje?

Odgovor mozda lezi u cinjenici da je triklozan poceo da se upotrebljava kao hirurski sapun, a do danas se njegova upotreba u higijenskim sredstvima siroke potrosnje, razvila na biznis vredan 100 miliona dolara godisnje.

Osim toga, vazno je znati da FDA sama ne vrsi nikakva istrazivanja. Ljudi obicno misle da su proizvodi sa pecatom FDA, zapravo i provereni od strane same FDA, medjutim to nije tako. FDA samo zahteva od proizvodjaca da obezbedi dokaze o tome da njegov proizvod nije stetan, kao i dokaze o tome za sta je odredjeni proizvod koristan. A onda proizvodjac sam obezbedi istrazivacki tim koji se bavi ovim studijama. Dakle, nisu u pitanju nezavisna istrazivanja, nego istrazivanja koja finansira proizvodjac.

Originalni izvestaj FDA mozete pogledati OVDE. Obratite paznju da je FDA naredila prekid prodaje, ali ne i prekid proizvodnje ovih sapuna. Na kom li ce trzistu zavrsiti svi  neprodati, a vec proizvedeni sapuni, pitamo se mi?

Vise o Colgate Total pasti za zube mozete procitati OVDE.

Izvestaj sa NBC NEWS mozete pogledati OVDE.

 

Bazična istraživanja Bolesti zuba i endodoncija Dečja stomatologija Dental Products Implantologija Istorija stomatologije Klinički slučajevi Kompjuterizovana stomatologija Kontrola infekcije Lekovi u stomatologiji Medicinski kompromitovani pacijenti Oralna higijena Oralna i maksilofacijalna hirurgija Ortopedija vilica Osobe sa posebnim potrebama Paradontologija i oralna medicina Povrede zuba Preventivna stomatologija Stomatološka protetika Stomatološki materijali
COSMEDENT RENAMEL NANO PLUS

Povodom 35 godina od pocetka kompozitnih materijala, firma Cosmedent je proizvela...

THERMOFOTONSKI LOCK-IN IMAGING (TPLI)

Profesor masinstva i industrijskog inzenjeringa na Univerzitetu u Torontu, rekao je:”Ovaj...

ORTODONTSKI 3M INCOGNITO APPLIANCE SYSTEM

Dvodnevni 3M-ov kurs je namenjen ortodontima koji zele da nauce kako...