Operite četkicu za zube!

AUTORI: Napisao Stefanović G
toothbrush2[1]Nakon pranja zuba četkicu isperemo vodom i uvereni smo da je to sasvim dovoljno. Potpuno zanemarujemo činjenicu da su naša usta puna patogenih mikroorganizama koji ostaju na četkici, te se u vlažnoj sredini, koja tome i pogoduje, nesmetano razmnožavaju. Čudno je kako gotovo niko od nas ne želi piti iz prljavih čaša ili jesti iz tek vodom ispranih tanjira, koristeći pribor za jelo koji smo koristili  prilikom predhodnog obroka. Zašto je situacija sa četkicom, kojom održavamo higijenu usta i zuba drugačija.
 Naučno istraživanje koje su sproveli istraživači Univerziteta Mančester u Velikoj Britaniji je pokazalo da je svaka četkica za pranje zuba koju držimo u kupatilu „zagađena“ sa preko 100 miliona bakterija! Ove bakterije su uzročnici raznih bolesti usne šupljine i grla. Usled odgovarajućih uslova: vlažnosti, tuširanja i upotrebe toaleta, bakterije jednostavno nalaze svoj dom za život i razmnožavanje na našim četkicama. Kako onda čuvati četkice za pranje zuba? Antibakterijski sapuni ne mogu učiniti gotovo ništa bakterijama koje se nalaze na četkici. Hoće li upotreba nekog jakog dezinficijensa naškoditi pre nama? ADA preporučuje često menjanje četkice, a na jednom sajtu preporučuju da se četkica opere jednom nedeljno u mašini za pranje posuđa,jer visoka temperatura uništava veliki broj mikroorganizama koji je nastanjuju. Koliki je vek tako održavane četkice?
Američka kompanija VIOligh preporučuje upotrebu njihovog proizvoda, koji  UV zracima redukuje  broj mikrorganizama sa četkice za zube  za  99%. VIOlight je klinički proveren sistem za UV svetlosnu sterilizaciju  četkica za zube koji je u širokoj upotrebi od strane stomatoloških profesionalca i potrošača.