AMBALAZA ZA HRANU I FUNGICIDI MOGU IREVERZIBILNO OSTETITI ZUBE KOD DECE

Na Evropskom kongresu endokrinologije 2016 u Minhenu u Nemackoj, Dr Katia Jedeon i njen tim sa Francukog nacionalnog instituta za zdravstvena i medicinska istrazivanja, prikazali su rezultate svoje studije.

plastic-bottles-115082_1280

Oni su pronasli da izlozenost bisfenolu A (BPA) koji se nalazi u plastici i vinclozolin-u (fungicid) moze poremetiti funkcionisanje hormona koji ucestvuju u procesu amelogeneze sto u krajnjoj instanci dovodi do pojave hipomineralizacije gledji prvih stalnih zuba, a to su najcesce prvi molari i incizivi (MIH). MIH se uocava kod 18% dece uzrasta 6-9 godina. Ovakvi zubi su osetljiviji na hladnocu, mogu biti krem, zute ili braon boje uz gledj koja se lako mrvi i podlozniji su karijesu. Vise o svemu mozete procitati OVDE.

Bazična istraživanja Bolesti zuba i endodoncija Dečja stomatologija Dental Products Implantologija Istorija stomatologije Klinički slučajevi Kompjuterizovana stomatologija Kontrola infekcije Lekovi u stomatologiji Medicinski kompromitovani pacijenti Oralna higijena Oralna i maksilofacijalna hirurgija Ortopedija vilica Osobe sa posebnim potrebama Paradontologija i oralna medicina Povrede zuba Preventivna stomatologija Stomatološka protetika Stomatološki materijali
COSMEDENT RENAMEL NANO PLUS

Povodom 35 godina od pocetka kompozitnih materijala, firma Cosmedent je proizvela...

THERMOFOTONSKI LOCK-IN IMAGING (TPLI)

Profesor masinstva i industrijskog inzenjeringa na Univerzitetu u Torontu, rekao je:”Ovaj...

ORTODONTSKI 3M INCOGNITO APPLIANCE SYSTEM

Dvodnevni 3M-ov kurs je namenjen ortodontima koji zele da nauce kako...