Pljuvačka

 

Pljuvačka (lat. saliva)

Predstavlja proizvod sekrecije svih nabrojanih žlezda. Ona ima brojne značajne uloge, a predstavlja složenu mešavinu vode, jona, enzima, glikoproteina, proteoglikana, imunoglobulina, baktericidnih i drugih supstanci. Utvrđeno je da sastav pljuvačke varira u odnosu na doba dana, vrstu hrane (odnosno nadražaja) i količinu izlučenog soka. U njen sastav ulaze:
– voda (98-99 %)
– elektroliti
– natrijum 2-21 mmol/l
– kalijum 10-36 mmol/l
– kalcijum 1,2-2,8 mmol/l
– magnezijum 0,08-0,5 mmol/l
– hloridi 5-40 mmol/l
– bikarbonati 25 mmol/l
– fosfati 1,4-39 mmol/l
– mukus (sastavljen od mukopolisaharida i glikoproteina)
– antibakterijske supstance (tiocianat, vodonik-peroksid, imunoglobulin A)
– enzimi (aktivne materije):
-ptijalin (?-amilaza) koji razlaže skrob i glikogen preko niza intermedijarnih produkata (dekstrina) do prostijih šećera (maltoza, maltotrioza i ?-granični dekstrini). On najbolje deluje u neutralnoj ili slabokiseloj sredini, kakva vlada u ustima. Međutim, pošto se hrana kratko zadržava u usnoj duplji, on nastavlja da deluje i u lumenu želuca sve dok ne bude neutralisan kiselim želudačnim sokom.
– lingvalna lipaza koja deluje na masti (trigliceride kratkih i srednje dugih lanaca). Prema nekim autorima njoj se pripisuje 30 % ukupne hidrolize (razlaganja) masti u digestivnom traktu. Luče je Ebnerove žlezde smeštene na jeziku.
– proteaze, peptidaze i maltaze u malim količinama
– ćelije
– opiorfin, novootkriveni analgetik pronađen u pljuvačci.

Osim enzimske aktivnosti pljuvačka ima i druge značajne fiziološke uloge:
– održavanje vlažnosti, podmazivanje i fiziološko čišćenje usne duplje,
– kvašenje i rastvaranje hrane,
– formiranje zalogaja,
– olakšavanje fonacije i pokreta jezika,
– bakteriostatsko i baktericidno delovanje,
– prevencija karijesa zuba
-ekskretorna funkcija (izlučivanje joda, alkaloida, virusa, supstanci iz krvi)

Pljuvačka, takođe, igra značajnu ulogu u održavanju fiziološkog stanja usne šupljine i početnog dela digestivnog trakta. Zaštitni efekat na sluznicu se ostvaruje zahvaljujući prisustvu glikoproteina i mukoidnih produkata koje luče velike i male pljuvačne žlezde. Oni štite sluznicu od potencijalno kancerogenih činilaca kao što su pušenje i razna hemijska sredstva, a sprečavaju i sušenje usne duplje u toku disanja na usta. Osim toga, pljuvačka sadrži brojne komponente koje posebno ili u kombinaciji igraju ulogu barijere protiv invazije bakterija, virusa i drugih patogenih mikroorganizama. Promenom količine i sastava pljuvačke stvaraju se uslovi za razvoj različitih oblika infekcije usne šupljine, žlezda, ždrela i celokupnog organizma.
U normalnim uslovima se u svakom trenutku (osim tokom spavanja) luči oko 0,5 ml/min pljuvačke. Ovo daje dnevnu količinu od 800-1500 ml izlučenog soka. Na lučenje pre svega deluju parasimpatička nervna vlakna koja polaze iz salivatornog jedra. Osim toga, razne ?ulne senzacije (pogotovo kisela hrana) mogu da izazovu obilno lučenje pljuvačke. Na ove centre mogu uticati impulsi iz viših hijerarhijskih struktura nervnog sistema. Još jedan bitan faktor koji utiče na lučenje je protok krvi u žlezdama potreban za adekvatnu nutriciju i sekreciju.
Tokom osam sati sna izluči se svega oko 10 ml pljuvačke. Od dnevno izlučene količine oko 23 % potiče od parotidnih, 65 % od podviličnih, 4 % od podjezičnih i oko 8 % od svih malih pljuvačnih žlezda.
U dijagnostici oboljenja koristi se anamneza, klinički pregled i razni pomoćni dijagnostički postupci:
– rendgen (nativni snimci, sialografija)
– scintigrafija
– ultrazvuk (ehografija)
– kompjuterizovana tomografija
– nuklearna magnetna rezonancija
– histološki pregledi (klasična i aspiraciona biopsija)
– pregled pljuvačke (sialometrija i sialohemija).

Bazična istraživanja Bolesti zuba i endodoncija Dečja stomatologija Dental Products Implantologija Istorija stomatologije Klinički slučajevi Kompjuterizovana stomatologija Kontrola infekcije Lekovi u stomatologiji Medicinski kompromitovani pacijenti Oralna higijena Oralna i maksilofacijalna hirurgija Ortopedija vilica Osobe sa posebnim potrebama Paradontologija i oralna medicina Povrede zuba Preventivna stomatologija Stomatološka protetika Stomatološki materijali
COSMEDENT RENAMEL NANO PLUS

Povodom 35 godina od pocetka kompozitnih materijala, firma Cosmedent je proizvela...

THERMOFOTONSKI LOCK-IN IMAGING (TPLI)

Profesor masinstva i industrijskog inzenjeringa na Univerzitetu u Torontu, rekao je:”Ovaj...

ORTODONTSKI 3M INCOGNITO APPLIANCE SYSTEM

Dvodnevni 3M-ov kurs je namenjen ortodontima koji zele da nauce kako...