EU ODOBRAVA ZABRANU UPOTREBE AMALGAMA KOD DECE, TRUDNICA I DOJILJA

Sestog i sedmog decembra ove godine na sastanku Evropskog Parlamenta, Evropske komisije i Saveta EU, donet je okvirni dogovor za zabranu upotrebe amalgamskih ispuna kod dece ispod 15 godina, kod trudnica i dojilja i to od 01.07.2018.

human_teeth_with_metal_fillings

Na ovaj nacin EU se trudi da sto pre primeni dogovore iz Minamata konvencije. Amalgam godisnje oslobadja oko 75 tona vrlo toksicnog metala – zive. A kod genetski predisponiranih populacija moze da izazove i trovanje.

Iako je upotreba amalgamskih ispuna u opadanju u razvijenim zemljama, istina je da u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama i dalje ne postoji materijal koji je bolji, sigurniji, zdraviji, a istovremeno i ekonomski pristupacniji. Amalgam je jeftiniji i prosto zato se i koristi…

Procenjuje se da ce se do 2020 odluciti da se pocne sa konacnim i potpunim ukidanjem upotrebe amalgama u stomatologiji od 2030.

Vise o svemu mozete procitati OVDE.

Bazična istraživanja Bolesti zuba i endodoncija Dečja stomatologija Dental Products Implantologija Istorija stomatologije Klinički slučajevi Kompjuterizovana stomatologija Kontrola infekcije Lekovi u stomatologiji Medicinski kompromitovani pacijenti Oralna higijena Oralna i maksilofacijalna hirurgija Ortopedija vilica Osobe sa posebnim potrebama Paradontologija i oralna medicina Povrede zuba Preventivna stomatologija Stomatološka protetika Stomatološki materijali
COSMEDENT RENAMEL NANO PLUS

Povodom 35 godina od pocetka kompozitnih materijala, firma Cosmedent je proizvela...

THERMOFOTONSKI LOCK-IN IMAGING (TPLI)

Profesor masinstva i industrijskog inzenjeringa na Univerzitetu u Torontu, rekao je:”Ovaj...

ORTODONTSKI 3M INCOGNITO APPLIANCE SYSTEM

Dvodnevni 3M-ov kurs je namenjen ortodontima koji zele da nauce kako...